Andere info

 

De Sis-Kaart,voortaan eID

Het Medisch Voorschrift

Vervallen Medicatie

Bewaren Medicatie

Einde van de sis-kaart ,vanaf nu vragen we uw eID:

SIS is de afkorting van Sociaal Informatie Systeem. Deze kaart gaf ons meer dan 10j  informatie over de identiteit van de patiënt, de ziekenkas waarbij hij aangesloten is en over zijn verzekerbaarheid. Maar vanaf 1 januari 2014 is het definitief gedaan met de sis-kaart.Voortaan vragen we uw verzekerhaarheidsgegevens online op via uw paspoort. Kinderen tot 12 j ontvangen een ISI kaart maar u mag uiteraard ook hun Kids-ID gebruiken!

Deze verzekerbaarheidsgegevens laten ons toe om 'de derde betalersregeling' toe te passen: u betaalt in de apotheek enkel het remgeld voor een terugbetaald geneesmiddel.

Indien we online vaststellen dat uw verzekerbaarheid niet in orde is, zijn wij genoodzaakt de volledige prijs van de terugbetaalde geneesmiddelen aan te rekenen. Wel bezorgen we u dan een formulier 704N als bewijs van contante betaling om aan uw ziekenfonds te geven.

De kleefvignetten van de ziekenkas moet NIET meer aangebracht worden op het voorschrift. Deze heeft u wel nog nodig voor analyses en de attesten van dokter, tandarts en andere zorgverstrekkers.

Het Medisch Voorschrift:

Wij krijgen heel veel vragen over het voorschrift. Hoelang is het geldig, mogen er twee verpakkingen op één voorschrift, kan ik bepaalde geneesmiddelen pas later komen halen, .....

Hier enkele richtlijnen:

Een wettelijk voorschrift moet volgende gegevens bevatten

 • 1. RIZIV-nummer van voorschrijvende arts in cijfers en in streepjescode.
  2. Naam en voornaam van voorschrijvende arts.
  3. Naam én voornaam voluit van de patiënt.
  4. Details van de voorgeschreven producten.
  5. Stempel met naam en adres van arts.
  6. Eigenhandige ondertekening én datering.
  7. Mogelijkheid om latere uitvoerdatum in te vullen.
  8. Ruimte voor apotheker om patiënt- en apotheekgegevens af te drukken.

Geldigheid van een voorschrift:

Een voorschrift is geldig, wettelijk in orde indien het beantwoordt aan bovenvermelde omschrijving. Indien er terugbetaalde geneesmiddelen zijn voorgeschreven, is het voorschrift geldig voor terugbetaling tot het einde van de derde maand na datering van het voorschrift.

De arts kan de geldigheid van het voorschrift verlengen door een tweede datum in te vullen, in zone 7. Dan blijft het voorschrift geldig tot einde van de derde maand na deze tweede datum.

Uitstel van aflevering:

Het kan gebeuren dat de arts u meerdere verschillende geneesmiddelen heeft voorgeschreven op hetzelfde briefje en dat u nog voldoende stock in huis heeft van bv. geneesmiddel x.

Wij kunnen u dan een formulier van 'uitgestelde aflevering' bezorgen voor geneesmiddel x. Dit formulier vervangt uw voorschrift. Het blijft wel maar even lang geldig als het oorspronkelijke voorschrift. U kan dan het geneesmiddel x komen halen wanneer u het nodig heeft.

Dit formulier geldt enkel voor de terugbetaalde geneesmiddelen. Voor de niet-terugbetaalde maken wij u een 'uitgestelde verkoop', waarvan de houdbaarheid niet beperkt is.

Per voorschrift kan de arts maar éénmaal eenzelfde terugbetaalde specialiteit voorschrijven. Indien u meerdere verpakkingen wenst, zal de arts dit op afzonderlijke briefjes moeten schrijven. Op één voorschrift kunnen wel meerdere niet-terugbetaalde en andere terugbetaalde specialiteiten geschreven worden.

 

Vervallen Medicatie:

Sorteerwijzer oude en vervallen geneesmiddelen:

Naar de apotheek:

 • Niet opgebruikte pillen, zetpillen en capsules (mogen ook in de doordrukverpakking zitten)
 • Restjes van zalf in de tube
 • Restanten van siropen en vloeibare geneesmiddelen (neus- en oordruppels) in hun flessen
 • Restanten van sprays en aërosolflacons (ontdaan van hun buitenverpakking en bijsluiter)

Niet naar de apotheek:

 • Lege glazen flesjes => glasafval
 • Lege kartonnen doosjes en bijsluiters => papier- en kartonafval
 • Lege kunststofverpakkingen => raadpleeg uw gemeente
 • Resten van tandpasta, shampoo, badschuim, zeep
 • Cosmetica en verzorgingsproducten
 • Bestrijdingsmiddelen, onkruidverdelgers, kunstmeststoffen en chemicaliën
 • Zelfgebruikte injectienaalden => Klein Gevaarlijk Afval (KGA)
 • Lege doordrukverpakkingen
 • Verbanden, compressen, pleisters, watten, doekjes, ....
 • Incontinentiemateriaal en luiers
 • Teststrookjes en -strips
 • Dieet- en babyvoeding
 • Vitaminebereidingen en kruidenproducten, ... => bij het restafval
 • Fotomateriaal

Wanneer je zeker bent dat de geneesmiddelen niet meer bruikbaar zijn, verwijder dan de kartonnen verpakkingen en de bijsluiters. De kartonnen verpakkingen en de bijsluiters kunnen meegegeven worden met het papier- en kartonafval.

Indien je niet zeker bent of het geneesmiddel vervallen is of niet, ga met het geneesmiddel in zijn originele verpakking naar de apotheker. De apotheker zal je advies geven.

 

Bewaren Medicatie :

 

Bewaar je geneesmiddelen en hun bijsluiter steeds IN HUN OORSPRONKELIJKE VERPAKKING om vergissingen te voorkomen.

Geneesmiddelen zijn gevoelig voor licht, warmte en vocht. Schommelingen in temperatuur en vocht kunnen de houdbaarheidstermijn en dus de werkzaamheid van een geneesmiddel beïnvloeden. De meeste geneesmiddelen moeten bewaard worden op een KOELE, DONKERE EN DROGE plaats (10 à 20°Celsius). Daarom is de slaapkamer of de kelder (indien niet vochtig) een ideale plaats voor uw medicijnkastje.Plaats je medicijnkastje NOOIT IN DE BADKAMER!

Raadpleeg de bijsluiter om de juiste bewaarvoorschriften te kennen. Sommige geneesmiddelen zoals vaccins, insulines, zetpillen (suppo's) moeten in de koelkast bewaard worden. Leg ze bij voorkeur in de deur van de koelkast of onderaan in de koelkast (±5°). Voorkom zeker dat deze producten tegen het vriesvak aan liggen. Ook de hoestflessen die de apotheker zelf bereidt worden best in de koelkast bewaard.

Laat geneesmiddelen niet rondslingeren en hou ze vooral BUITEN BEREIK VAN KINDEREN. Zet ze daar waar ze niet bij kunnen en liefst in een kastje dat op slot kan. Waarschuw hiervoor ook iedereen aan wie u uw kinderen toevertrouwt: grootouders, babysit, onthaalmoeder,… Leer je kinderen dat geneesmiddelen geen snoepjes zijn.

CONTROLEER REGELMATIG DE VERVALDATUM van de geneesmiddelen en verwijder de producten die vervallen zijn.

APOTHEEK COENEN BART bvba
Steenweg 137
3570 ALKEN

Weergeven op plan

Tel: 011 598959
Fax: 011 598958

Contact

Openingsuren

Maandag tot vrijdag:
doorlopend open 8u30 - 19u00

Zaterdag:
8u30 - 13u00

Bancontact beschikbaar

Wachtdiensten

Mazelen: een ernstige en zeer besmettelijke ziekte

Mazelen: een ernstige en zeer besmettelijke ziekte

Mazelen blijven een bedreiging in Europa!

Lees meer

Stoppen met roken, het kan...

Stoppen met roken, het kan...

Bijna twee op de drie rokers wil eigenlijk stoppen

Lees meer

Disclaimer - Verkoopsvoorwaarden

Powered by ApoSite - 13460 -