Presentatie

      

                                         

                         "APOTHEEK DE GAPER"

            DE  "GAPERS" OF DE KUNST OM EEN BITTERE PIL TE SLIKKEN.

In oude documenten van 1584 wordt melding gemaakt van" een houten hoofd dat lijkt te gapen".

Toen de volkeren in de stad en het platteland nog niet gealfabetiseerd waren ,gebruikten de handelaars, de ambachtslui om klanten te werven naast hun stem ,symbolen van hun aktiviteit die voor de klanten gemakkelijk te begrijpen waren. Kruidendokters en kruidenverkopers lieten zich vergezellen door figuranten -Moren met een tulband- die de blikken van nieuwsgierige voorbijgangers moesten richten op de geneeskrachtige produkten, de kruiden en de specerijen die werden ingevoerd uit het fabelachtige Oosten.

Die  sterke moren waren de verpersoonlijking van de vitaliteit en konden ,in de ogen van de onwetende en lichtgelovige massa, hun blakend gezondheid enkel te danken hebben aan die mysterieuze drankjes, remedies en pillen die van zover kwamen. en om de laatste twijfelaars te overtuigen toonden ze hun tong en zwelgden ze één of twee pillen naar binnen.

Toen die reizende handelaars,kruidenverkopers zich vestigden op één vaste plaats, deden ze nog steeds beroep ,op die overtuigende metgezellen, maar dan in de vorm van een houten borstbeeld.

Deze 'Gapers'  werden een symbool voor de kruidenzaken dat ze veilige en doeltreffende middeltjes verkochten.

 

APOTHEEK DE GAPER N.V.
liersesteenweg 77
2640 MORTSEL

Weergeven op plan

Tel: 03 4494878
Fax: 03 4483921

Contact

Openingsuren
Maandag t/m Vrijdag:   9.00u tot 12.30u   14.00u tot 18.30u

Wachtdiensten

Disclaimer

Powered by ApoSite - 13513 -