Wanneer en hoe nasale vasoconstrictoren gebruiken?


Al het nieuws

Het is belangrijk om deze geneesmiddelen niet vaak te gebruiken en het gebruik ervan tot een korte periode (vijf dagen) te beperken omdat deze een “rhinitis medicamentosa” (rhinitis door het gebruik van deze geneesmiddelen) kunnen veroorzaken. Deze geneesmiddelen kunnen inderdaad leiden tot afhankelijkheid, die een chronische verstopte neus kan veroorzaken en een snelle afname van de werkingsduur (tachyfylaxie) en dit al na enkele toedieningen. De patiënt gebruikt de vasoconstrictor dus vaker en heeft altijd een verstopte neus als het effect verdwijnt.

Bovendien kan het gebruik van nasale vasoconstrictoren leiden tot ernstige bijwerkingen t.h.v. het cardiovasculaire systeem (bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk, tachycardie (snelle hartslag), myocard ischemie (tekort aan bloedtoevoer t.h.v. het hart), angina pectoris (hartkramp)) of het neurologische systeem (bijvoorbeeld convulsies (stuipen), gedragsstoornissen, hallucinaties, angst en beroerte).

Andere problemen zoals overdosering kunnen ook optreden, vooral bij chronisch gebruik.

Bij het gebruik van een vasoconstrictor, is het belangrijk de aanbevolen dagelijkse dosis, zoals vermeld in de bijsluiter, niet te overschrijden en de contra-indicaties te respecteren.

Lees de specifieke aanbevelingen op de site van het FAGG 


Al het nieuws

Galle Kirina
Doorniksesteenweg 113
8500 Kortrijk

Weergeven op plan

Tel: 056 49 79 89
Fax: 056 49 79 89

Contact

Openingsuren
Ma - Vr 8u30-19u00 Za 8u30-12u30 Woensdagnamiddag gesloten Zon- en feestdagen gesloten

Wachtdiensten

Disclaimer - Verkoopsvoorwaarden

Powered by ApoSite - 16366 -