Mazelen: een ernstige en zeer besmettelijke ziekte

Mazelen: een ernstige en zeer besmettelijke ziekte

Mazelen blijven een bedreiging in Europa!

Lees meer

Stoppen met roken, het kan...

Stoppen met roken, het kan...

Bijna twee op de drie rokers wil eigenlijk stoppen

Lees meer

Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?

Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?

Welke voorzorgsmaatregelen kan je nu al nemen om je beter te beschermen?

Lees meer

gezondheidsnieuws

Vitamine D: de ster onder de vitamines.

Vitamine C is out, vitamine D is hot. Voor de eeuwwisseling was vitamine C het meest spraakmakend. Vandaag echter doet vitamine D alle andere vitaminen verbleken. Het maakt furore in de kankerpreventie, in de strijd tegen auto-immuunziekten, tegen botontkalking (samen met zijn maatje calcium), het zou je weerstand tegen infecties verhogen, helpen met de omzetting van vet naar spierweefsel....

Je merkt het al, een indrukwekkende lijst. En daarmee is nog alles niet gezegd. Er wordt voor het ogenblik veel onderzoek gedaan naar deze succesvitamine. Maar het is niet al goud wat blinkt: niet alles van wat beweerd wordt is bewezen en bovendien is het een vetoplosbaar vitamine dat zich in het lichaam kan opstapelen en vergiftigingsverschijnselen veroorzaken. 

Voor je te enthousiast wordt toch even navragen bij je dokter of apotheker

 

Zwanger? Laat je vaccineren!

Sinds men begon te vaccineren kwam kinkhoest (pertussis) elk jaar minder en minder voor. Enkele jaren geleden werd de neerwaartse spiraal echter onderbroken en de nu is de ziekte terug in opmars. Voor volwassenen is de infectie tamelijk onschuldig. Kleine kinderen echter lopen veel meer gevaar. Pasgeboren zuigelingen hebben in vergelijking met volwassenen veel minder hoestbuien maar meer periodes van ademstilstand. Ze komen gemakkelijker in het ziekenhuis op intensieve zorgen terecht. Af en toe overlijdt er nog een baby aan deze infectieziekte.

Vaccineren van zwangere vrouwen in het derde trimester geeft een goede bescherming voor de baby tot het ogenblik dat hij de volledige vaccinatie krijgt. Het vaccin is even veilig voor zwangere als voor niet-zwangere vrouwen. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid raadt daarom vrouwen aan om zich in het derde trimester van hun zwangerschap te laten vaccineren. Bij een volgende zwangerschap hebben de moeders wel terug een prik nodig, hun antilichamen zijn dan al zover gedaald dat de baby niet genoeg meer beschermd wordt.

Als je graag wat meer weet over kinkhoest, kan je op het internet goede informatie vinden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kinkhoest en http://www.infectieziektebulletin.be/defaultsubsite.aspx?id=11990#.VeW3xGfos_w

 

De morning-after pil

Laten we beginnen met een wijdverspreid misverstand uit de wereld te helpen

De morning-after pil is geen abortivum, ze kan dus geen bevruchte eicel vernietigen! Dit betekent dus ook dat ze niet 100% werkzaam is. Zelfs bij een inname ogenblikkelijk na een geslachtsgemeenschap (zonder voorbehoedsmiddelen) kan mevrouw toch nog zwanger worden!

Even opfrissen hoe men zwanger wordt

In een normale menstruele cyclus grijpt de eisprong plaats na ongeveer 14 dagen (exact 14 dagen voor de volgende bloeding). Spermacellen overleven een vijftal dagen. Indien men gemeenschap heeft en de eisprong van de vrouw valt binnen vijf dagen, is er dus een grote kans om zwanger te geraken. Onder deze omstandigheden zal een snel ingenomen morning-after pil de zwangerschap waarschijnlijk voorkomen. Echter indien de eisprong reeds plaatsvond op het ogenblik van de sexuele daad, is een morning-after pil niet in staat om de zwangerschap te verhinderen. Een eicel laat alleen de eerste dag na de eisprong een spermacel binnen. Als de geslachtsgemeenschap juist op deze dag gebeurt, zal de eicel direct bevrucht zijn en kan de morning-after pil daar niets meer aan veranderen.

Moraal

Als je niet wil zwanger worden moet je bij een onbeschermde geslachtsgemeenschap zo snel mogelijk de morning-after pil innemen. Het is echter veel veiliger om een voorbehoedsmiddel te gebruiken.

 

Apotheek Slaets bvba
Prins Boudewijnlaan 340
2610 WILRIJK

Weergeven op plan

Tel: 034499157
Fax: 034492497

Contact

Openingsuren
maandag tot vrijdag:
9 - 12u30 en 14 - 18u30
zaterdag: 9 - 12u30

Wachtdiensten

Disclaimer

Powered by ApoSite - 369 -